TISZ Festiwal (26-30.09.2018) pokazał współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie było punktem wyjścia do opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś.
Pierwsza odsłona Festiwalu upłynęła pod znakiem żydowskiej kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. W programie znalazły się m.in.: szabatowa kolacja w holu Muzeum POLIN, przygotowana przez wybitnych szefów kuchni, warsztaty kulinarne w Menorze Info, spacery w poszukiwaniu koszernych sklepów, eleganckich restauracji i gwarnych targów przedwojennej żydowskiej Warszawy. Dodatkowo w wybranych restauracjach i barach można było spróbować specjalnie wprowadzonych do menu żydowskich smaków.
TISZ Festiwal zbiegł się w czasie z radosnym świętem Sukot, odbywającym się na koniec żniw, ale też upamiętniającym 40-letnią wędrówkę Żydów przez pustynię do Ziemi Izraela. Stowarzyszenie było Współorganizatorem tego wydarzenia.
Wsparcie:
Rodzina Organ
Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation