Powrót

„Baron & Gefilteria: Powrót zapomnianego jedzenia”

To pierwszy projekt kulinarny zrealizowany
wspólnie przez Stowarzyszenie ŻIH
i Muzeum POLIN.

Eksperci z Nowego Jorku – Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (The Gefilteria), odtwarzający smaki kuchni Żydów z Europy Środkowej – oraz polski szef kuchni Aleksander Baron w październiku 2017 roku połączyli swoje siły
i przywrócili do życia smaki i zapachy z przepisów kuchni aszkenazyjskiej. W projekcie oprócz spotkań i debat najważniejsze było jedzenie! Można je było przygotować, a następnie skosztować podczas kolacji dla ponad 100 osób w Muzeum POLIN. Z kolei w Menora InfoPunkcie, przestrzeni Muzeum przy pl. Grzybowskim w Warszawie, odbywały się warsztaty kulinarne prowadzone przez znakomitych szefów kuchni z Polski.

Wsparcie:

North American Council for the Legacy of Polish Jews